20181222_173614

Wat is de Kerstlichtjestocht?

De prachtige historische binnenstad van Amersfoort vormt het decor voor het kerstverhaal uit de Bijbel. Een spoor van licht door zo'n 1000 waxinelichtjes in potten wijzen je de weg. Op verschillende plaatsen zingen koren, dansen kinderen van de balletschool en speelt de fanfare. Je komt herders en engelen tegen. Er zijn mede-reizigers op de kerstlichtjestocht die op zoek zijn naar een plaats om te overnachten, maar de herberg is vol. En er dwalen drie soort van koningen rond, die het hebben over een ster die ze geleid heeft. Een jong stel is bevallen van hun eerste kindje. Het is een wonderlijke avond. Er is iets feestelijks gaande.

De kerstlichtjestocht is er voor (groot)ouders en hun (klein)kinderen, maar evengoed voor vriendengroepen, stellen, alleenstaanden van elke leeftijd. Ieder voor zich en toch samen – dat maakt het zo feestelijk in de stad. De kerstlichtjestocht zorgt voor verbinding. En dat alles niet-commercieel en met alleen onversterkte live muziek.

De Kerstlichtjestocht 2023 zal worden gehouden op zaterdag 16 december

De afgelopen twee jaar hebben we vanwege de coronamaatregelen een creatieve draai aan de Kerstlichtjestocht gegeven, maar dit jaar trekken we weer alles uit de kast om je het kerstverhaal te laten beleven in de binnenstad. Wij, de medewerkers, spelers, dansers en musici verheugen ons erop om je te ontvangen!

De tocht kan gelopen worden tussen 17 en 19 uur. De route is zo uitgezet dat je op verschillende punten kunt beginnen. Je kunt dus zelf kiezen wanneer je begint en waar je begint, als je maar met de klok mee loopt kom je alle locaties tegen, en kom je vanzelf weer terug op je beginpunt. Lekker makkelijk, toch?  Zo zorgen we voor goede doorstroming.

Start je bijvoorbeeld bij het Havik,  dan loop je door de Krommestraat en de Langestraat/Langegracht  naar de Onze Lieve Vrouwetoren. Daarna door de Breestraat, langs de Elleboogkerk en de Grote Spui naar de Koppelpoort. Door het Plantsoen Noord en over het Zand, een klein stukje Muurhuizen en je komt via de Appelmarkt weer op het Havik. Om in te zoomen op de route gebruik je deze link: google maps kerstlichtjestocht 2022

Deelnemen aan de kerstlichtjestocht is gratis voor iedereen! Maar natuurlijk werden er wel kosten gemaakt. De QR code om een gift te doen is (vanwege veiligheid) nu niet meer geldig. Maar u kunt ons het jaar rond steunen met een gift op bankrekening NL54 ABNA 0432 0925 87 t.n.v. St. Financiële Samenwerking DoReVh onder vermelding van bijdrage kerstlichtjestocht.
Samen maken we volgend jaar weer een kerstlichtjestocht mogelijk!

Videoimpressie 2022

Organisatie

De kerstlichtjestocht werd in 2018 voor het eerst in de binnenstad georganiseerd. Het is een initiatief van de vijf samenwerkende binnenstadskerken:

Maar gaandeweg zijn steeds meer kerken en andere groepen aangehaakt, zoals de Adventkerk, de Ichthuskerk, de Levende Historie.

Vaste deelnemers in de kunsten zijn Dansschool Pauline de Jager en Harmonie-orkest Wilskracht.

Contact

Er werken zo'n 200 vrijwilligers mee aan de kerstlichtjestocht en we ontvingen in 2018 en 2019 zo'n 2000 bezoekers. In 2020 werd de kerstlichtjestocht vervangen door een individuele speurtocht naar de kerstfiguren in etalages in de stad: de Kribbejacht. Ook in 2021 was er een coronaproof alternatief en kon je een levende kerstgroep bewonderen in het portaal van de Lutherse kerk in de Langestraat.

Wil je meehelpen met de organisatie? Of optreden met je koor, toneelgroep, ensemble etc.? Of heb je een andere vraag of opmerking?

Neem contact op met de organisatie,
via kerstlichtjesroute@gmail.com
of via de stadsdominee Diederiek van Loo stadsdomineeAmersfoort@gmail.com